Faworki na śmietanie

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś Tłusty Czwartek a jutro piątek weekendu początek z tej okazji nasmażyłam faworków lecz w innej wersji niż można wyszukać u wujka Google

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej - szklanka pojemność 250 ml,

    0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,

    4 żółtka - jajka rozmiar M,

    1 łyżka octu,

    0,5 łyżeczki soli drobnej,

    6 łyżek śmietany 12 %,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka dowolnego aromatu - u mnie ananasowy,

    0,5 litra oleju
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faworki 1. Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, wsypać sól i proszek do pieczenia a następnie dodać śmietanę oraz żółtka oddzielone od białek ( białka można wykorzystać do babki lub zrobić beziki ), wlać aromat oraz ocet lub spirytus ( wtedy nie wchłaniają dużo oleju ). Wszystko wyrobić ręką do połączenia się składników w jedną całość, ciasto lekko się klei wtedy dodać mąkę pełnoziarnistą lub zwykłą pszenną i wyrobić do czasu aż ciasto będzie odklejać się od miski
  • faworki 2. Na stolnicę wysypać mąkę przełożyć całe przygotowane ciasto z wierzchu również posypując mąką rozwałkować jak najcieniej lub grubsze jeżeli ktoś woli, następnie za pomocą radełka pokroić długie paski a potem dowolnej wielkości prostokąty nacinając przez środek. Każdy nacięty prostokącik jedną końcówką przewinąć przez środek formując faworek
  • faworki 3. Gdy mamy już przygotowane wszystkie faworki wtedy na patelnię lub do małego garnka wlać pół litra oleju rozgrzać go ( wygodniej faworki jest smażyć w patelni ). Na rozgrzany olej wkładać po kilka faworków ( w zależności od objętości patelni ), jak już wypłyną na wierzch to smażyć na dużym palniku od gazu na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki przekładać do salaterki wyłożonej ręcznikiem papierowym a następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
  • faworki 4. Usmażone faworki nie muszą być tylko w tłusty czwartek ale również jako przekąska dla dzieci, po mimo że do ciasta zapomniałam ze zmęczenia dodać cukru to i tak wyszły wspaniałe, świetnie nadadzą się do popołudniowej kawy ze znajomymi a nawet dla dzieci jako słodka przekąska
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować