Faworki na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, wsypać sól i proszek do pieczenia a następnie dodać śmietanę oraz żółtka oddzielone od białek ( białka można wykorzystać do babki lub zrobić beziki ), wlać aromat oraz ocet lub spirytus ( wtedy nie wchłaniają dużo oleju ). Wszystko wyrobić ręką do połączenia się składników w jedną całość, ciasto lekko się klei wtedy dodać mąkę pełnoziarnistą lub zwykłą pszenną i wyrobić do czasu aż ciasto będzie odklejać się od miski
2.Na stolnicę wysypać mąkę przełożyć całe przygotowane ciasto z wierzchu również posypując mąką rozwałkować jak najcieniej lub grubsze jeżeli ktoś woli, następnie za pomocą radełka pokroić długie paski a potem dowolnej wielkości prostokąty nacinając przez środek. Każdy nacięty prostokącik jedną końcówką przewinąć przez środek formując faworek
3.Gdy mamy już przygotowane wszystkie faworki wtedy na patelnię lub do małego garnka wlać pół litra oleju rozgrzać go ( wygodniej faworki jest smażyć w patelni ). Na rozgrzany olej wkładać po kilka faworków ( w zależności od objętości patelni ), jak już wypłyną na wierzch to smażyć na dużym palniku od gazu na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki przekładać do salaterki wyłożonej ręcznikiem papierowym a następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
4.Usmażone faworki nie muszą być tylko w tłusty czwartek ale również jako przekąska dla dzieci, po mimo że do ciasta zapomniałam ze zmęczenia dodać cukru to i tak wyszły wspaniałe, świetnie nadadzą się do popołudniowej kawy ze znajomymi a nawet dla dzieci jako słodka przekąska
Komentarze