Faworki na śmietanie

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie, kruche

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350g mąki
    4 żółtka
    1 jajko
    cukier waniliowy
    4-5 łyżek śmietany
    1 łyżka masła
    2 łyżki spirytusu
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Faworki na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać jajko, żółtka śmietanę i resztę składników, zagnieść elastyczne ciasto.
    Odstawić na 60 minut do lodówki.
    Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, kroić paski , formować faworki.
    Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na ręczniku kuchennym, posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli ciasto jest klejące dodać mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować