Faworki błyskawiczne

5 (182 ocen)

  • 30 min

Coś słodkiego na tłusty czwartek i nie tylko :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 łyżka spirytusu
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
    śmietana gęsta i kwaśna (tyle, ile zabierze ciasto-ma być elastyczne)

    ponadto;
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki błyskawiczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki błyskawiczne 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać paski (3x10cm) Przez środek każdego paska zrobić nacięcie i przekładać.
  • Faworki błyskawiczne 2. W płaskim rondelku rozgrzać tłuszcz i smażyć faworki na jasnozłoty kolor. Wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odciągnąć nadmierny tłuszcz. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować