Faworki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche, super cieniutkie faworki pojawiają się przeważnie w czasie karnawału. Warto się skusić :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, masło i spirytus) umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto i wyrabiamy jednolitą kulę.
    Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (grubość ok. 1-1,5 mm) - ciasto jest bardzo elastyczne i podatne na wałkowanie.
    Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na paski szerokości ok. 2,5 - 3 cm i każdy pasek po skosie na kawałki długości 10-15 cm (nie muszą być równe, to nie ma znaczenia).
    Każdy kawałek nacinamy wzdłuż na środku (nacięcie około 2 cm) i jeden koniec przekładamy przez nacięcie.
    Na patelnię wlewamy około 3 cm oleju rzepakowego (może być kokosowy) i smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Jeszcze letnie faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować