1.Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, masło i spirytus) umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto i wyrabiamy jednolitą kulę.
Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (grubość ok. 1-1,5 mm) - ciasto jest bardzo elastyczne i podatne na wałkowanie.
Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na paski szerokości ok. 2,5 - 3 cm i każdy pasek po skosie na kawałki długości 10-15 cm (nie muszą być równe, to nie ma znaczenia).
Każdy kawałek nacinamy wzdłuż na środku (nacięcie około 2 cm) i jeden koniec przekładamy przez nacięcie.
Na patelnię wlewamy około 3 cm oleju rzepakowego (może być kokosowy) i smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Jeszcze letnie faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego :)
Komentarze