FAWORKI na OCCIE

4.43 (219 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

niezwykle puszyste i bardzo kruche.
Są jednym z elementów ostatkowych tradycji.
Obok pączków i innych tradycyjnych wypieków są najpopularniejszym wypiekiem na TŁUSTY CZWARTEK.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennnej
    2 żółtka ( średnie jajka )
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka OCTU
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.43 (219 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Faworki Ciasto

Faworki na occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FAWORKI na OCCIE 1. Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W środek kopczyka wbijamy sama żółtka i dodajemy śmietanę oraz ocet. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Chwilę je wyrabiamy - bo dobrze napowietrzone ciasto to klucz do udanych faworków które będą bardziej puszyste i kruche.
  • FAWORKI na OCCIE 2. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek.
  • FAWORKI na OCCIE 3. Wycinamy pasma na ok.3 cm szerokości. Te bardzo długie przecinamy na pół lub 3 części.
  • FAWORKI na OCCIE 4. Nacinamy każdy paseczek w środku wzdłuż i jeden koniec ciasta przekładamy przez otwór.
  • FAWORKI na OCCIE 5. Faworki smażymy na głębokim oleju na złoto z obu stron. Trwa to chwileczkę przy dobrze rozgrzanym oleju.
  • FAWORKI na OCCIE 6. Usmażone faworki na miskę/talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • 7. Kiedy przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować