niezwykle puszyste i bardzo kruche.
Są jednym z elementów ostatkowych tradycji.
Obok pączków i innych tradycyjnych wypieków są najpopularniejszym wypiekiem na TŁUSTY CZWARTEK.
Faworki na occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W środek kopczyka wbijamy sama żółtka i dodajemy śmietanę oraz ocet. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Chwilę je wyrabiamy - bo dobrze napowietrzone ciasto to klucz do udanych faworków które będą bardziej puszyste i kruche.
2.Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek.
3.Wycinamy pasma na ok.3 cm szerokości. Te bardzo długie przecinamy na pół lub 3 części.
4.Nacinamy każdy paseczek w środku wzdłuż i jeden koniec ciasta przekładamy przez otwór.
5.Faworki smażymy na głębokim oleju na złoto z obu stron. Trwa to chwileczkę przy dobrze rozgrzanym oleju.
6.Usmażone faworki na miskę/talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze