• 28 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonała babka orzechowa nie tylko na święta. Polana czekoladą z orzechami smakuje rewelacyjnie.
Babka jest niezwykle prosta i nie zajmie Wam dużo czasu.

  • 28 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Uwaga: szklanka 200 ml
    Składniki:
    ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    ¾ szklanki cukru
    4 jajka
    1 ¼ szklanki mielonych orzechów
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50 ml śmietanki 30%
    50 g czekolady (ulubionej, u mnie z orzechami)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babka orzechowa

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone orzechy mieszam z 2 łyżkami mąki tortowej. Resztę mąki tortowej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Miękkie masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodaję białka i delikatnie mieszam łopatką. Następnie dodaję po łyżce mąkę z proszkiem i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką.
    Formę babkową z kominkiem smaruję masłem i posypuję kaszą manną. Wlewam gotowe ciasto i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (do suchego patyczka).
  • 2. Kiedy babka przestygnie polewam ją rozpuszczoną w gorącej śmietance czekoladą. W tym celu podgrzewam śmietankę, ale nie gotuję, dodaję czekoladę, czekam chwilę, a następnie mieszam do połączenia się składników.
    Czekoladę wylewam na babkę. Na koniec babkę dekoruję.
    Babka orzechowa gotowa. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować