Faworki

4.51 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

To przepis, z którego korzystam już od wielu lat. Każdego roku na tłusty czwartek powstają według niego pyszne, kruche faworki.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1) 2,5 szkl mąki pszennej
    2) 3 żółtka
    3) 1 jajko
    4) 100 g śmietany 36 %
    5) 1 łyżka masła
    6) 4 łyżki spirytusu
    7) pół łyżeczki soli
    8) olej lub smalec do smażenia
    9) cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i żółtka, śmietanę oraz spirytus i zagniatamy gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie już zagniecione, uderzamy je wałkiem, wielokrotnie je składając, aż na powierzchni ciasta zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza.
  • 2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy je, a następnie kroimy na paski szerokości ok. 1,5 – 2 cm i długości ok. 8 cm. Każdy paseczek nacinamy na środku i przez ten otwór przewijamy jeden koniec ciasta.
  • 3. W płaskim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i partiami wrzucamy faworki do smażenia. W trakcie smażenia delikatnie obracamy je na drugą stronę, aby były równomiernie zrumienione.
  • 4. Po usmażeniu wykładamy faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć je z tłuszczu.
  • 5. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować