Sernik czekoladowo-orzechowy

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten sernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki. Warto dać się skusić

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:
    250 g ciasteczek petite beurre
    80 g masła
    Składniki na masę serową:
    250 g mielonego twarogu
    500 g ricotty
    4 łyżki cukru pudru
    4 jajka
    90 g lekko gorzkiej czekolady (u mnie 64%)
    1 łyżka kakao
    5 czubatych łyżek masła orzechowego
    Składniki dodatkowe:
    200 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie bez cukru)
    Orzechy do posypania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję spód:
    Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję i dodaję do rozpuszczonego masła.
    Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczka z masłem i rozprowadzam po tortownicy tworząc wysoki na 5-6 cm rant.
    Tortownicę wstawiam do lodówki.
    W tym czasie przygotowuję masę serową
  • 2. Twaróg, ricottę i cukier miksuję. Dodaję po jednym żółtku i nadal miksuję.
    Masę dzielę na dwie równe części.
    Do jednej części dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao, a do drugiej masło orzechowe.Każdą część mieszam do połączenia się składników.
    Białka ubijam, dzielę na pół i dodaję do dwóch mas. Każdą delikatnie mieszam łopatką.
    Masę czekoladową wykładam na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównuję. Na masę czekoladową wykładam masę orzechową, wyrównuję i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 55-60 minut.
    Sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
  • 3. Na koniec rozpuszczam dżem w rondelku, nie gotuję!, i wylewam na upieczony sernik. Górę posypuję siekanymi orzechami.
    Całość odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Sernik czekoladowo-orzechowy gotowy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować