Ten sernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki. Warto dać się skusić
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na spód:
250 g ciasteczek petite beurre
80 g masła
Składniki na masę serową:
250 g mielonego twarogu
500 g ricotty
4 łyżki cukru pudru
4 jajka
90 g lekko gorzkiej czekolady (u mnie 64%)
1 łyżka kakao
5 czubatych łyżek masła orzechowego
Składniki dodatkowe:
200 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie bez cukru)
Orzechy do posypania
Sernik czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję spód:
Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję i dodaję do rozpuszczonego masła.
Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczka z masłem i rozprowadzam po tortownicy tworząc wysoki na 5-6 cm rant.
Tortownicę wstawiam do lodówki.
W tym czasie przygotowuję masę serową
2.Twaróg, ricottę i cukier miksuję. Dodaję po jednym żółtku i nadal miksuję.
Masę dzielę na dwie równe części.
Do jednej części dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao, a do drugiej masło orzechowe.Każdą część mieszam do połączenia się składników.
Białka ubijam, dzielę na pół i dodaję do dwóch mas. Każdą delikatnie mieszam łopatką.
Masę czekoladową wykładam na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównuję. Na masę czekoladową wykładam masę orzechową, wyrównuję i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 55-60 minut.
Sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
3.Na koniec rozpuszczam dżem w rondelku, nie gotuję!, i wylewam na upieczony sernik. Górę posypuję siekanymi orzechami.
Całość odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik czekoladowo-orzechowy gotowy. Smacznego.
Komentarze