Do mojego tegorocznego piernika dodałam wędzoną śliwkę. W przeciwieństwie do kalifornijskiej swym zapachem przechodzi przez całe ciasto. Jeśli lubicie wędzone śliwki, gorąco polecam:).
Piernik z wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wraz z miodem rozpuszczamy i studzimy. Śliwki przekrawamy na połowy i oprószamy niewielką ilością mąki.
2.Mąkę łączymy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika.
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko.
3.Na koniec dodajemy tłuszcz z miodem. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
4.Do gotowego dodajemy śliwki. Łączymy je z całością za pomocą łyżki.
5.Tak przygotowane ciasto wykładamy do odpowiedniej formy. Piernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Płynną polewamy piernika.
Komentarze