Śledzie z granatem i wędzoną śliwką

0 (0 ocen)

Pięknie się prezentują i oryginalnie smakują. Polecam jeśli komuś znudziły się tradycyjne śledzie w śmietanie. Idealne na Boże Narodzenie lub przywitanie nowego roku:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 6 filetów śledziowych,
    • 0,5 owocu granatu,
    • 10 sztuk wędzonej śliwki polskiej,
    • 0,5 łyżeczki kminku,
    • 1 łyżeczka kolendry,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Około ¾ szklanki oleju dobrej jakości, np. lniany,
    • Natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie z granatem i wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy 3-4 godziny. Gotowe odsączamy z wody i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki.
    Owoce granatu wyjmujemy. Śliwki kroimy w paseczki. Kminek oraz kolendrę rozgniatamy dokładnie w moździerzu.
    Pokrojone śledzie łączymy z przyprawami. Tak przygotowane składniki : ryby, granat oraz śliwki układamy naprzemiennie w słoiku. Całość zalewamy olejem i odkładamy do lodówki na 12 lub więcej godzin. Po tym czasie podajemy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować