Żurawinowa niespodzianka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto z zewnątrz wygląda na zwykłą czekoladową tarte jednak po rozkrojeniu zaskakuje wszystkich swoim wyglądem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej
    100g cukru trzcinowego
    ok.150g margaryny
    2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
    6 łyżeczek wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 mała torebka cukru waniliowego
    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka sojowego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1/2 kostki margaryny
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    Żurawinowa niespodzianka:
    1/2 słoika "żurawiny do mięs i serów"
    Polewa:
    2 gorzkie czekolady
    ok. 1 szklanki mleka sojowego

    Suszona żurawina do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Żurawinowa niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mielone siemię lniane w kubku mieszamy z 6 łyżeczkami wody i pozostawiamy na parę minut do spęcznienia.
    Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy pokrojoną margarynę i spęczniałe siemię lniane i urabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki.
  • 2. Masa budyniowa:
    Mleko wlewamy do garnka, i na małym ogniu rozpuszczamy w nim cukier oraz margarynę. Gdy będzie się gotować odlewamy trochę mleka do kubka i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Następnie powoli dolewamy mleko z mąką do gotującego się mleka cały czas mieszając. Mieszamy energicznie aż masa porządnie zgęstnieje, wtedy od razu ściągamy ją z ognia i przekładamy do formy (sposób nakładania do formy opisany niżej).
  • 3. Polewa:
    W gorącej kąpieli wodnej (tj.: żaroodporna miska włożona w garnek w którym gotujemy wodę) rozpuszczamy dwie tabliczki gorzkiej czekolady, a w trakcie rozpuszczania dodajemy mleko sojowe aż do uzyskania płynnej konsystencji (konsystencja polewy).
  • 4. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonej olejem tortownicy (tak żeby pokryło cały spód oraz stworzyło dość wysoki brzeg). Na tak przygotowany spód na środek nakładamy żurawinę a dookoła rozlewamy grubą i szczelną warstwę z masy budyniowej (ma spowodować zostanie żurawiny centralnie na środku ciasta). Pozostałą masą budyniową przykrywamy żurawinowy środek i wyrównujemy całość. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180°C przez ok. 30 minut (aż masa budyniowa się zetnie i będzie przyrumieniała). Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika polewamy czekoladą i ozdabiamy według własnego uznania (posypujemy suszoną żurawiną).
    Przed podaniem najlepiej żeby ciasto stało w lodówce - masa budyniowa jeszcze lepiej się zetnie.

Porady

Z pozostałego kruchego ciasta możemy upiec ozdoby, które położymy na polewie czekoladowej. Im dłużej ciasto będzie w lodówce przed podaniem, tym lepiej dla jego konsystencji. Ciasto najlepiej smakuje podane po 1-2 dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować