Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Z dodatkiem podsmażonej kiełbaski - pyszzzzna.

  • 12 godz.

Składniki:

  • 20 dag fasoli Jaś
    1 marchewka
    20 dag kiełbasy śląskiej
    1 liść laurowy
    2 zianenka ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu
    vegeta
    majeranek
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć w wodzie, zostawić na noc.
  • 2. Odlać wodę z namoczonego grochu, uzupełnić ją świeżą, ok 1,5 l.
  • 3. Fasolę gotować na wolnym ogniu, dodać obraną pokrojoną w krążki marchewkę.
  • 4. Dodać liść laurowy, ziele i pieprz.
  • 5. Gotować, aż groch będzie miękki.
  • 6. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do gotującej się fasoli.
  • 7. Gotową fasolkę doprawić vegetą, dodać majeranek.
  • 8. Przygotować zasmażkę roztapiając masło i dodając mąkę. Podsmażyć. Dodać do zupy. Zagotować.

Porady

Gdy chcemy by fasola szybciej nam się dogotowała, dodajemy odrobinę sody oczyszczonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować