Fasolka po bretońsku

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Sycąca i rozgrzewająca zupa, w sam raz na chłodne dni.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 350 g fasolki Piękny Jaś
    podwójne pętko kiełbasy toruńskiej
    cebula
    marchew
    1/2 selera
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    łyżka przyprawy do dań z fasoli
    łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka mąki
    1/2 łyżeczki cukru
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać, zalać 1,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie , w której się moczyła.
    Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na oleju. Na 2 minuty pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
    Po ok godzinie gotowania dodać do fasoli usmażoną kiełbasę, startą na tarce o dużych oczkach marchew i selera oraz przyprawy (oprócz majeranku). Gotować do czasu aż fasola będzie zupełnie miękka. 1/2 szkl zimnej wody wymieszać z koncentratem i mąką. Wlać pod koniec gotowania się fasolki, dodać majeranek i cukier, ewentualnie sól i pieprz do smaku, wymieszać. Gotować razem jeszcze ok 5 minut.
    Można posypać przed podaniem natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kiełbasa

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować