Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać, zalać 1,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie , w której się moczyła.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na oleju. Na 2 minuty pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
Po ok godzinie gotowania dodać do fasoli usmażoną kiełbasę, startą na tarce o dużych oczkach marchew i selera oraz przyprawy (oprócz majeranku). Gotować do czasu aż fasola będzie zupełnie miękka. 1/2 szkl zimnej wody wymieszać z koncentratem i mąką. Wlać pod koniec gotowania się fasolki, dodać majeranek i cukier, ewentualnie sól i pieprz do smaku, wymieszać. Gotować razem jeszcze ok 5 minut.
Można posypać przed podaniem natką pietruszki.
Komentarze