Fasolka po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

doskonała na jesienne dni

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cebule
    1 kg kiełbasy swojskiej lub innej ulubionej
    3 puszki fasolki czerwonej
    2 puszki fasolki białej
    2 słoiki sosu bolońskiego Łowicz po 520 gram
    1 szklanki Martini- białe, można pominąć
    1,5 szklanki wody
    przyprawa uniwersalna, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Potrawka Gulasz

Fasolka po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolki osączyć z zalewy.
    Kiełbasę pokroić w kostkę.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju z dodatkiem szczypty cukru i przyprawy uniwersalnej.
    Dodać kiełbasę i podsmażyć, po kilku minutach wlać Martini i wodę. Zamieszać dokładnie, poddusić chwilę i dodać fasolki. W trakcie duszenia doprawić w/w przyprawami.
    Można dodać trochę smietany 30%. Dla ładniejszego koloru i podniesienia smaku.

Porady

Zawsze zostawiam część białej fasolki i dodaję ją na wierzch gulaszu w bulionówce, ładnie się wtedy prezentuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować