FANTAZJA MAKOWA

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    200 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    Masa makowa:
    puszka gotowej masy makowej
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki wiórek kokosowych
    100 g herbatników
    Masa jabłkowa:
    ok. 800 g jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 łyżki cukru
    Masa budyniowa:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    100 ml oleju
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    2 jabłka
    50 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Fantazja makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.
  • 2. Masa makowa:
    Gotową masę makową z puszki mieszamy z cynamonem oraz wiórkami kokosowymi. Wykładamy na podpieczony spód. Przykrywamy herbatnikami.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o ostrych oczkach. Wrzucamy do garnka dodajemy cukier oraz cynamon i chwilę podsmażamy aż masa jabłkowa trochę zgęstnieje. Masę jabłkową wykładamy na herbatniki. Wkładamy do piekarnika na 10 min.
    Rada: Aby skrócić sobie czas masę jabłkową możemy zastąpić gotowymi jabłkami ze słoika. Wtedy jabłka od razu wykładamy na herbatniki.
  • 4. Masa budyniowa:
    Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i cukrem pudrem. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę budyniowa wykładamy na masę jabłkową.
    Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na 4 części. Kawałki jabłek układamy -jeden koło drugiego- na masie budyniowej. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. Studzimy. Posypujemy cynamonem.
  • 5. Dekoracja:
    Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą czekoladową polewamy wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Mak Masa budyniowa Jabłka Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować