Fantazja czekoladowo-makowa

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt z maślaną masą makową oraz kremem czekoladowym

P6221168
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki octu
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju
szczypta soli
Masa makowa:
1 szklanka maku
1/2 szklanki płynnego miodu
100 g miękkiego masła
2-3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka gęstej śmietany
garść bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórki kandyzowane)
2 szklanki mleka
Masa czekoladowa:
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
125 g serka mascarpone
wiórki z czekolady deserowej

Sposób przygotowania przepisu:

Fantazja czekoladowo-makowa

  • 1. Biszkopt:
    I-część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

    Masa makowa:
    Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.
    Bakalie drobno siekamy.
    Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami.
    Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami masę makową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy bakalie i wszystko mieszamy łyżką.
    Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt.

    Masa czekoladowa:
    Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone.
    Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników.
    Masę czekoladową wykładamy na masę makową.
    Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady deserowej.
    Wkładamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa czekoladowamakmasa makowaczekolada gorzkaserek mascarponeczekoladoweBOŻE NARODZENIE CIASTA

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Fantazja

Dodane przez: anaid123

Ciasto fantazja

Pyszne czekoladowe ciasto połączone...

Jabłkowa fantazja

Dodane przez: Patrycja33

Jabłkowa fantazja

Kruche blaty przełożone jabłkami...

Malinowa fantazja

Dodane przez: smak i uczucie

Malinowa fantazja

Wspaniałe ciasto z malinami. Biszkopt...

Mini kruche torciki makowe gwiazdki z kremem czekoladowym

Dodane przez: Elisa

Mini kruche torciki makowe gwiazdki z kremem...

Bardzo proste a przede wszystkim...

image-27esxs1

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Truskawkowa fantazja

Pyszne warstwowe ciasto z makowym...

Makowa chmurka

Dodane przez: dorota w

Makowa chmurka

Najlepszy makowiec zrobiony na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE