Fantazja czekoladowo-makowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kakaowy biszkopt z maślaną masą makową oraz kremem czekoladowym

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 duże jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 łyżeczki octu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Masa makowa:
    1 szklanka maku
    1/2 szklanki płynnego miodu
    100 g miękkiego masła
    2-3 łyżki powideł śliwkowych
    1 łyżka gęstej śmietany
    garść bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórki kandyzowane)
    2 szklanki mleka
    Masa czekoladowa:
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    100 g gorzkiej czekolady
    125 g serka mascarpone
    wiórki z czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Fantazja czekoladowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    I-część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

    Masa makowa:
    Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.
    Bakalie drobno siekamy.
    Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami.
    Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami masę makową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy bakalie i wszystko mieszamy łyżką.
    Gotową masę makową wykładamy na wystudzony biszkopt.

    Masa czekoladowa:
    Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone.
    Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami do serka mascarpone i mieszamy do połączenia składników.
    Masę czekoladową wykładamy na masę makową.
    Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady deserowej.
    Wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mak Masa Masa makowa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować