MAKOWA MALINKA

4.47 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie za słodkie ciasto z makiem, malinami i masą cytrynową. Wymaga trochę pracy ale efekt końcowy jest wyśmienity i w gruncie rzeczy nie jest takie trudne. Polecam jest lekkie i bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    BISZKOPT MAKOWY:
    - 6 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - ½ szklanki mąki pszennej
    - ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - ½ szklanki oleju
    - 150g suchego maku
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    GALARETKA MALINOWA:
    - 2 galaretki malinowe
    - 500g mrożonych malin.
    MASA CYTRYNOWA:
    - 750 l wody
    - 4 łyżki cukru
    - sok z 1 cytryny
    - 2 budynie śmietankowe na
    0,5 l mleka
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 margaryna
    - 2 żółtka.
    PONCZ:
    - sok z ½ cytryny
    - ¼ szklanki przegotowanej wody.
    ORAZ:
    - 200g białej czekolady
    - 50ml śmietanki 30%
    - 100g płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

4.47 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Makowa malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki, proszek do pieczenia, olej i mak. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 175°C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Galaretka malinowa: galaretki rozpuszczamy w 600ml wrzątku. Studzimy. Przed wylaniem na masę wkładamy do galaretki maliny, mieszamy i szybko wykładamy na masę.
  • 3. Masa cytrynowa: odlewamy 0,5 szklanki wody resztę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. W 0,5 szklanki wody mieszamy budynie i galaretkę a następnie wlewamy do gotującej się wody i mieszamy. Studzimy. Margarynę ucieramy z żółtkami i dodajemy ostudzoną masę.
  • 4. Poncz: wodę mieszamy ze sokiem z cytryny.
  • 5. Czekolady rozpuszczamy w śmietance i lekko studzimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  • 6. Przełożenie: pół biszkoptu, poncz, pół masy cytrynowej, galaretka malinowa, pół masy cytrynowej, pół biszkoptu, polewa z białej czekolady i płatki migdałowe.

Porady

Warstwę masy i galaretki warto trochę schłodzić w lodówce przed nałożeniem kolejnej warstwy. Ciasto chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak Maliny Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować