Ekspresowe, bezglutenowe ciasto porzeczkowo-truskawkowe

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto ryżowo-owsiane na maślance, o waniliowym posmaku, który świetnie się komponuje z kwaskowatą czerwoną porzeczką i słodkimi truskawkami. Przygotowanie ciasta nie wymaga użycia miksera, wystarczy rózga do ciast i łyżka.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki suche:

    160 g mąki ryżowej
    120 g mąki owsianej bezglutenowej
    40 g mąki ziemniaczanej
    37 g budyniu waniliowego
    10 g cukru waniliowego Bourbon
    100 g erytrolu / ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

    Składniki mokre:

    3 jajka
    250 g maślanki
    130 g oleju rzepakowego
    30 g syropu z agawy

    Owoce:

    120 g czerwonej porzeczki
    200 g truskawek

    tortownica o średnicy 26 cm
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ekspresowe, bezglutenowe ciasto porzeczkowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce odszypułkowujemy, myjemy i osuszamy.

    W misce mieszamy łyżką wszystkie suche składniki. W oddzielnym naczyniu rózgą roztrzepujemy jajka, dodajemy partiami resztę mokrych składników, mieszamy. Następnie do naczynia z mokrymi składnikami przesypujemy suche i mieszamy do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany.

    Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a ranty smarujemy olejem. Ciasto przelewamy do formy, wierzch posypujemy porzeczkami i dekorujemy połówkami truskawek.

    Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Porady

Ostygnięte ciasto możemy zamrozić w dowolnych porcjach. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, wyciągamy z zamrażalnika i po odmrożeniu mamy gotowy słodki deser :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować