Egzotyczne owoce i budyń ryżowy uwieńczone koroną bezową.

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Deser pochodzi z południowo wschodnich Chin, gdzie większość słodkości przygotowywana jest na bazie ryżu i owoców, a papaja i passion fruit stanowią jedynie małą cząstkę owoców tam spotykanych.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • BUDYń RYżOWY:
    - mleko ryżowe: 500 mililitrów
    - ryż basmati: 85 gramów
    - cukier brązowy: 55 gramów
    - sól morska: 0.5 łyżeczki
    SYROP OWOCOWY:
    - passion fruit: 6 sztuk
    - limonki: 2 sztuki
    - cukier brązowy: 175 gramów
    BEZY:
    - białka kurze: 3 sztuki
    - cukier brązowy: 70 gramów
    POZOSTAłE:
    - papaja: 2 sztuki
    - kakao: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Egzotyczne owoce i budyń ryżowy uwieńczone koroną bezową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Egoztyczne owoce z budyniem ryżowym i bezą 1. Budyń:
    Zagotować mleko, wsypać ryż, cukier i sól, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 35 - 40 minut.
  • Egoztyczne owoce z budyniem ryżowym i bezą 2. Syrop owocowy:
    Passion fruit przekroić na pół. Z każdej części wyjąć miąższ. Z limonek wycisnąć sok. Cukier włożyć do garnczka, dodać pozostałe składniki i gotować na średnim ogniu często mieszając przez ok 20 minut, aż uzyskamy konsystencję syropu.

    Na zdjęciu farsz w skórce z passion fruit, doskonałe na mniejszy apetyt.
  • Egoztyczne owoce z budyniem ryżowym i bezą 3. Bezy:
    Ubić białka powolutku dodając cukier, wciąż ubijając. Gotowa masa powinna być zwarta i błyszcząca.
  • Egoztyczne owoce z budyniem ryżowym i bezą 4. Papaję przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Łyżeczką wydłubać czarne pestki wyrzucić. Również łyżeczka wydrążyć miąższ, zostawiając ok 0.5 cm przy ściance owocu,uważając, aby nie przekłuć skórki. Miąższ pokroić na małe kawałki.
  • Egoztyczne owoce z budyniem ryżowym i bezą 5. Odlać połowę syropu do małego naczynia. Do reszty dodać papaję i nie więcej niż 2 minuty, a następnie wymieszać z ryżem.
    Papaje wypełniać farszem ryżowym po same brzegi i układać na formie do pieczenia. Ubite białka włożyć do szprycki i wyciskać małe kuleczki na wierzchu farszu.
  • Egoztyczne owoce z budyniem ryżowym i bezą 6. Tak przygotowane owoce włożyć do rozgrzanego do 160° C piekarnika i piec przez 10 minut. Wyjąć i ostrożnie i kłaść na talerzyki, posypując kakao i podlewając pozostałym syropem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Limonka Mleko Papaja Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować