Egzotyczne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie: jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę(aż rozpuści się cukier). Do ubitych jajek dodać gorącą wodę, ubijać jeszcze około 2 minut. Składniki sypkie: mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciast przekroić na 3 blaty. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w podgrzanym syropie ananasowym, przestudzić, dodać do masy jogurtowej, wymieszać. Ananasy pokroić w cienkie paseczki dodać do masy jogurtowej wraz z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem, delikatnie wymieszać. Na spodni blat ciasta posmarować ½ masy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować pozostałą masę, przykryć 3 blatem, docisnąć, schłodzić ciasto w lodówce. Wierzch ciasta udekorować dowolnie, u mnie bitą śmietaną i dla kontrastu kawałkami brzoskwiń, ponownie schłodzić.
Porady
1.zamiast brzoskwiń do dekoracji można użyć kawałki ananasa.
Komentarze