Sałatka z koroną

4.49 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ta sałatka z pewnością będzie "królem" każdego przyjęcia.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka liści kapusty pekińskiej lub innej ulubionej sałaty
    2 duże pomidory
    50 dag mięsa mielonego
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    przyprawa do mięsa mielonego lub gyros
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona cebula
    50 dag pieczarek
    2 łyżki masła klarowanego
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    10 dag sera żółtego
    chipsy tortilla

    Sos:
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu
    przyprawa tzatziki
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Sałatka z koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklimy czerwoną cebulkę na maśle. Dodajemy mięso mielone, smażymy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego lub gyrosem. Dodajemy przecier i dusimy razem kilka minut. Studzimy.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy w pasterki i smażymy na patelni na łyżce masła. Studzimy.
  • 3. Mieszamy składniki na sos : jogurt z majonezem, doprawiamy przyprawą tzatziki.
  • 4. Układamy warstwy w jednej dużej salaterce lub w dwóch mniejszych:
    posiekana kapusta pekińska - pokrojone w kostkę pomidory - mięso mielone - usmażone pieczarki - kukurydza - fasola - sos czosnkowy z jogurtu i majonezu - starty ser żółty - chipsy tortilla
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mięso Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować