Murzynek z kokosową koroną

4.44 (193 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na aromatyczne i smakowite ciasto z kakaowym spodem oraz lekką bezowo - kokosową koroną. Idealne do popołudniowej kawy :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 kostka masła
    - 3 łyżki kakao
    - 6 żółtek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KOKOSOWA KORONA:
    - 200 g wiórków kokosowych
    - 6 białek
    - 1 szklanka cukru
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.44 (193 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z kokosową koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

    Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, kakao oraz cukier i zagotowujemy.

    Powstałą mieszankę studzimy, dodajemy do niej żółtka i łączymy składniki za pomocą miksera.

    Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.
  • 2. PRZYGOTOWANIE KOKOSOWEJ KORONY:

    Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do niej cukier oraz wiórki kokosowe - całość mieszamy łyżką.
  • 3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a na nim układamy kokosową masę białkową.

    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 35 do 40 minut.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować