Budyń ryżowy

0 (0 ocen)

Pyszny domowy budyń ryżowy z galaretką ze świeżych pomarańczy , to moja propozycja na smaczny , zdrowy deser

Składniki:

  • Budyń ryżowy :
    1/3 szkl ryżu
    1szkl wody
    3, 3/4 szkl mleka
    1/4 szkl cukru
    duża szczypta soli
    nasionka z jednej laski wanilii
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej + 1/4 szkl zimnej wody do rozmieszania mąki

    Warstwa pomarańczowa:
    2 szkl wyciśniętego soku z pomarańczy
    1/2 szkl wody
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    1/2 szkl cukru
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej + 1/4 szkl zimnej wody do rozmieszania mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z ryb

Budyń ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać szkl wody , gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając około 15 minut
  • 2. Mleko zmieszać z cukrem , solą i wanilią , dodać do ryżu , gotować co jakiś czas mieszając do lekkiego zgęstnienia i miękkości ryżu , około 10minut
  • 3. Mąkę zmieszać z zimną wodą , wlać na gotujący się ryż , całość chwilę pogotować , przelać do pucharków
  • 4. Wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z cukrem , zagotować , przecedzić przez gęste sitko , jeszcze raz zagotować
  • 5. Mąkę zmieszać z wodą wlać na gotujący się sok , chwile pogotować , lekko przestudzić , wyłożyć na masę ryżową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować