Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

4.51 (189 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Pomysł na tą konfiturę zrodził się gdy chciałam wzbogacić smak truskawek o nowy akcent. Ponieważ uwielbiam kwiaty bzu, które kwitną właśnie w sezonie truskawkowym postwiłam właśnie na nie. Konfitura jest nie zbyt słodka, nie mdła z to z wyrażnym aromatem bzu i nutką cytryny. Pyszna i zupełnie inna n

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (na 3 słoiki około 350g)
    1kg truskawek
    około 15-20 baldachów (70-80g) bzu czarnego (same kwiatki bez łodyżek)
    sok i skórka z cytryny
    400g cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (189 ocen)

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 1. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Baldachy bzu wykładamy na papier i pozwalamy małym lokatorom opuścić kwiatostany.
  • Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 2. Truskawki gotujemy z cukrem na małym ogniu. Gdy puszcza sok dodajemy kwiatki z czarnego bzu. Najlepiej wybrać w pełni rozwinięte kwiatki, które po otrząśnięciu sama opadają ;) Ułatwi nam to pracę.
  • Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 3. Pod koniec gotowania dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki.
    Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Truskawki Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować