Dżem truskawkowo-bananowy

4.49 (172 ocen)

Czy może być coś piękniejszego mroźny, zimowy dzień niż słoik pełen lata? Konfitura która przywołuje wspomnienie słonecznych dni. Pełna kawałków truskawek, z delikatnym smakiem banana i nutą cytrynki. Nie zbyt słodka, nie mdła, owocowa i idealna.

Składniki:

  • (na 3 słoiki około 400g)
    1kg truskawek
    2 duże banany lub 3 mniejsze
    sok i skórka z ½ cytryny
    350g cukru
    30g konfitur-fixu
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Dżem truskawkowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura truskawkowo-bananowa 1. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Banana kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier oraz konfitur -fix. Gotujemy chwile do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez owoce. Dodajemy skórkę i sok z ½ cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować