Taki dżem to idealny dodatek do racuszków, naleśników czy też gofrów, ale i gotowe nadzienie do ciast. Myślę że to idealna pora na przygotowanie sobie takiego dżemu :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4-5 małych słoiczków (200 ml)
4 duże marchewki
2 pomarańcze
od 1/4 do 1/2 szkl cukru (dodajemy stopniowo)
opcjonalnie sok z połowy cytryny
Dżem marchewkowo pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o szerokości 3-4 cm, przekładamy do garnka i zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około 30-40 minut.
2. Ugotowaną marchew odcedzamy i następnie ścieramy do niej skórkę z 1 umytej i wyparzonej pomarańczy. Następnie całość blendujemy na gładko.
3. Dodajemy powoli cukier (cukier według smaku) i sok z 1 do 2 pomarańczy, całość gotujemy przez ok 30 minut na małym ogniu mieszając co chwilę aż nadmiar płynu odparuje.
4. Gotowy, gęsty dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) woda ma się lekko gotować, około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Komentarze