Dżem Marchewkowo Pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki dżem to idealny dodatek do racuszków, naleśników czy też gofrów, ale i gotowe nadzienie do ciast. Myślę że to idealna pora na przygotowanie sobie takiego dżemu :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4-5 małych słoiczków (200 ml)
    4 duże marchewki
    2 pomarańcze
    od 1/4 do 1/2 szkl cukru (dodajemy stopniowo)
    opcjonalnie sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem marchewkowo pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o szerokości 3-4 cm, przekładamy do garnka i zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około 30-40 minut.
    2. Ugotowaną marchew odcedzamy i następnie ścieramy do niej skórkę z 1 umytej i wyparzonej pomarańczy. Następnie całość blendujemy na gładko.
    3. Dodajemy powoli cukier (cukier według smaku) i sok z 1 do 2 pomarańczy, całość gotujemy przez ok 30 minut na małym ogniu mieszając co chwilę aż nadmiar płynu odparuje.
    4. Gotowy, gęsty dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.

    Pasteryzacja

    Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) woda ma się lekko gotować, około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować