Dżem truskawkowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis na ten dżem znalazłam w książce „Kuchnia Polska“ Małgorzaty Caprari i od razu wiedziałam, że go przygotuję. Jest słodziutki, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Przepyszny do pieczywa, naleśników lub... wyjadania łyżeczką.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg truskawek
    4 pomarańcze
    1kg cukru
    2 cytryny (skórka i sok)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem truskawkowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem truskawkowo-pomarańczowy 1. Pomarańcze filetujemy, a z pozostałej części wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek.
  • Dżem truskawkowo-pomarańczowy 2. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół, z pomarańczy ścieramy skórkę.
  • Dżem truskawowo-pomarańczowy 3. Dosypujemy cukier i gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków.
    Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować