Moją dzisiejszą propozycją jest dżem który sama wymyślałam z nadmiaru bananów, jesteście ciekawi ?
15 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
4 kg mocno dojrzałych bananów,
1 kg jabłek kwaskowatych,
1,5 szklanki cukru,
2 galaretki cytrynowe 75 g każda,
2 galaretki pomarańczowe 75 g każda,
1 szklanka to poj. 250 ml
Dżem bananowo - jabłkowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować banany obierając je ze skórki i krojąc na plastry oraz jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na dno garnka wlać 100 ml wody gdy się zagotuje włożyć banany i smażyć do momentu zrobienia się papki następnie dodać jabłka i również smażyć do czasu aż jabłka zmiękną, wszystko co jakiś czas mieszać
2.Gdy jabłka są już miękkie wsypać cukier wymieszać i smażyć na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając
3.Do już odpowiedniej konsystencji dżemu wsypać najpierw żółte galaretki i smażyć cały czas mieszając na wolniutkim ogniu przez 15 minut po wyznaczonym czasie to samo wykonać z drugim kolorem galaretki
4.Usmażony dżem przełożyć do słoików szczelnie zakręcić i wstawić do gotowania, od czasu zagotowania zmniejszyć ogień na średni i pasteryzować 20 minut. po tym czasie pozostawić do ostygnięcia
Komentarze