Dżem bananowo - jabłkowy z galaretkami

2 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Moją dzisiejszą propozycją jest dżem który sama wymyślałam z nadmiaru bananów, jesteście ciekawi ?

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg mocno dojrzałych bananów,
    1 kg jabłek kwaskowatych,
    1,5 szklanki cukru,
    2 galaretki cytrynowe 75 g każda,
    2 galaretki pomarańczowe 75 g każda,
    1 szklanka to poj. 250 ml
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Dżem bananowo - jabłkowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Przygotować banany obierając je ze skórki i krojąc na plastry oraz jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na dno garnka wlać 100 ml wody gdy się zagotuje włożyć banany i smażyć do momentu zrobienia się papki następnie dodać jabłka i również smażyć do czasu aż jabłka zmiękną, wszystko co jakiś czas mieszać
  • dżem 2. Gdy jabłka są już miękkie wsypać cukier wymieszać i smażyć na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając
  • dżem 3. Do już odpowiedniej konsystencji dżemu wsypać najpierw żółte galaretki i smażyć cały czas mieszając na wolniutkim ogniu przez 15 minut po wyznaczonym czasie to samo wykonać z drugim kolorem galaretki
  • dżem 4. Usmażony dżem przełożyć do słoików szczelnie zakręcić i wstawić do gotowania, od czasu zagotowania zmniejszyć ogień na średni i pasteryzować 20 minut. po tym czasie pozostawić do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować