Dżem śliwkowo - jabłkowy z galaretką

1 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak wam mija dzień ? a właściwie już wieczór lubicie swojego wykonania dżemy ja bardzo lubię choć czasem je przesłodzę ale nie ważne ważna że swoje i wiem co jem

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,700 - 3 kg śliwek,
    100 ml wody mocno gazowanej,
    850 g jabłek 8 sztuk,
    2 kg cukru,
    1 galaretka poziomkowa 71 g
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Dżem śliwkowo - jabłkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Zerwane śliwki umyć dokładnie w zimnej wodzie a następnie oczyścić z pestek przekrajając je na pół. Do dużego garnka na dno wlać wodę mocno gazowaną a następnie wsypać wszystkie wydrylowane śliwki i smażyć na wolnym ogniu do czasu aż śliwki się rozlecą co jakiś czas dokładnie przemieszać
  • dżem 2. W czasie gdy śliwki się smażą na wolnym ogniu przygotować jabłka obrać je, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części, pokrojone zetrzeć na tarce jarzynowej odstawić do czasu aż śliwki będą już rozgotowane
  • dżem 3. Jak już śliwki są rozgotowane dodać starte jabłka i całość smażyć na bardzo wolnym ogniu do czasu aż wyparuje większość soku ze śliwek. Gdy już podczas smażenia śliwek z jabłkami nie jest widoczny sok wtedy wsypać cukier ( jeżeli ktoś nie chce mocno słodkiego to zmniejszyć ilość cukru ). Smażyć na bardzo wolnym ogniu do czasu aż na dżemie zacznie się robić kożuch po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do następnego dnia
  • dżem 4. Następnego dnia doprowadzić dżem do ponownego smażenia następnie zmniejszyć ogień smażąc nadal dżem wsypać przygotowaną o dowolnym smaku galaretkę, cały czas smażąc na wolniutkim ogniu mieszać co jakiś czas aby dżem nie przystał do dna garnka. W trakcie smażenia końcowego dżem powinien zmieniać swój kolor i robić się coraz to gęściejszy
  • dżem 5. Usmażony dżem zdjąć z ognia i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych słoików różnej wielkości, szczelnie zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Następnie ustawić w dużym garnku wyłożonym ścierką, zalać gorącą wodą. Wstawić do zagotowania zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut, po pasteryzacji zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
  • dżem 6. Wystygnięte dżemy można wynieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym miejscu. Takie swojskie dżemy zwłaszcza tak mocno słodkie jak ja przygotowałam świetnie nadają się do kanapek z masłem z dodatkiem zimnego mleka lub mało słodzonego gorącego kakao. Wyszło mi 12 różnej wielkości słoików
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować