Dyniowe kluski śląskie

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Kluski śląskie z dodatkiem dynii - czemu nie?
Dzięki temu nabrały cudownie żółtego koloru, ale nie zmieniły swojego smaku.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    150 g gęstego puree z dynii
    1 żółtko
    mąka ziemniaczana
    sól
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kluski śląskie

Dyniowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki / najlepiej ugotować dzień wczesniej/ z dynią przemielić na gładką masę.
    Dodać żółtko i sól do smaku.
    Masę dokładnie wyrobić, wyrównać jej powierzchnię. Podzielić ją na 4 równe części. Jedną część wybrać i odłożyć na bok. Puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną.
    Dodać spowrotem wcześniej odłożoną część masy i wyrobić miękkie i gładkie ciasto.
    Odrywać małe porcje ciasta i dłońmi formować okrągłe kluski.
    W każdej - końcówką drewnianej łyżki, zanurzonej w mące zrobić ozdobne wgłębienie.
    Gotować w posolonym wrzątku około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować