DYNIOWE KLUSKI ŚLĄSKIE

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na kluski śląskie z dodatkiem dyni. Idealne zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Z masłem oraz cukrem albo pachnącym, gorącym gulaszem. Robi sie je błyskawicznie! Koniecznie spróbujcie!

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * obrane ziemniaki ( mączyste )- 500 g

    * puree z dynii ( gęste ) – 150 g

    * żółtko – 1 szt

    * mąka ziemniaczana – ok. 150 g

    * sól – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Dyniowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy ugniatamy, studzimy.

    Dodajemy puree z dynio oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy.

    Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto.

    Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować