ziemniaki
mąka ziemniaczana
1-2 jajka (w zależności od ilości ziemniaków)
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski śląskie
1.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i zostawić do wystygnięcia. Z ziemniaków zrobić kopczyk i podzielić nożem na 4 części. Jedną część odłożyć od pozostałych i wolne miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną.
2.
Dołączyć odłożoną część, dodać 1 lub 2 jajka.Ciasto dobrze wyrobić.
3.
Ciasto podzielić na równe wałeczki.
4.
Wałeczki pokroić na w miarę równe kawałki.
5.
Formujemy kluski i w każdej na środku robimy wgłębienie palcem.Gotowe kluski wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Komentarze