Dutch baby w egzotycznej odsłonie

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słynny amerykański naleśnik, który swoją konsystencją przypomina nieco budyń, z wierzchu lekko podpieczony to szybka, efektowna i niezwykle smaczna propozycja na śniadanie.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 1 duży omlet (3-4 porcje):
    Ciasto:
    3 jajka w temp. pokojowej
    2,5 łyżki cukru
    180ml mleka
    115g mąki pszennej typ 500
    1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej
    Szczypta soli

    1 łyżka masła do wylania do naczynia żaroodpornego

    Dodatki na górę:
    Maliny
    borówki
    miąższ z marakui
    1/2 opakowania mascarpone (125g),
    2 łyżki syropu z agawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki na słodko

Dutch baby w egzotycznej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski j wymieszać.
  • 2. Do naczynia żaroodpornego dodać masło, włożyć do piekarnika i zostawić do momentu, aż całe masło się roztopi (210 stopni góra-dół)
  • 3. Kiedy masło się rozpuści, przelać ciasto do naczynia i bez przykrycia włożyć do piekarnika. Piec 20 min. w 210 stopniach.
  • 4. Mascarpone wymieszać z syropem z agawy wyłożyć na ciepłego naleśnika, dołożyć owoce i posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Jeść na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marakuja Jajka kurze Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować