Duszone żeberka na słodko w kapuście

4.5 (153 ocen)

Propozycja na smaczny i nie drogi obiad bez dodatków tłuszczu :)

Składniki:

  • Pasek żeberek ( ok 700g)
    1/2 główki białej kapusty
    1 cebula
    1 marchew
    1/2 pęczka natki pietruszki
    Marynata:
    1/2 szklanki soku pomarańczowego
    3 łyżki płynnego miodu
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki chili
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone żeberka na słodko w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka w marynacie 1. Żeberka umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , przekroić na 6-8 kawałków ( zależy jaką wielkość chcemy uzyskać)
    Składniki na marynatę połączyć , zalać mięso-wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 h.
  • warzywa 2. W tym czasie warzywa umyć kapustę pokroić dość drobno , marchew obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach , cebulę oczyścić pokroić w małą kostkę , pietruszkę posiekać drobno-wszystko przełożyć do garnka.
  • w garnku 3. Warzywa zalać wodą tak by były tylko zakryte , dołożyć żeberka wraz z marynatą , dusić pod przykryciem przez 35 min na wolnym ogniu.

Porady

Żeberka podawać z ziemniakami wody lub kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować