Soczyste, pulchne mielone kotlety wieprzowe

4.29 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone z wieprzowiny z dodatkiem natki pietruszki, tymianku są bardzo smaczne, soczyste, pulchne, najlepiej smakuj.a nam na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeża łopatka wieprzowa bez kości 50 dag,
    świeża szynka wieprzowa bez kości 40 dag,
    jajka 2 sztuki "M",
    kucharek 2 łyżki,
    sól 2 łyżeczki,
    pieprz mielony 1,5 łyżeczki,
    tarta bułka 3/4 szklanki,
    bułka pszenna 1 sztuka moczona w wodzie,
    cebula 1 sztuka większa,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    tymianek suszony 2 łyżki,
    woda gazowana 3/4 szklanki,
    smalec 1/2 kostki,
    mąka pszenna do obtaczania 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.29 (7 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Soczyste, pulchne mielone kotlety wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczyste, pulchne mielone kotlety wieprzowe 1. Świeżą zmieloną wieprzową łopatkę i szynkę w misce wymieszać z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem,pieprzem mielonym, natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą.
  • Soczyste, pulchne mielone kotlety wieprzowe 2. Jeśli masa jest za mocno zbita to dolać trochę wody, ja dolałam gazowanej, wsypałam tymianek i dokładnie wyrobiłam na kleistą masę.
  • Soczyste, pulchne mielone kotlety wieprzowe 3. Formować nie za grube okrągłe kotlety, obtaczać w mące i kłaść na gorący smalec, lekko je spłaszczyć łyżką.
  • Soczyste, pulchne mielone kotlety wieprzowe 4. Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 8 minut na średnim ogniu, raz je obrócić, podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować