Soczyste mielone

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne i soczyste kotlety mielone. Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaczanego puree oraz domowych buraczków lub marchewki.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mięsa wieprzowego z karkówki lub łopatki
    jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka pszenna
    ok. 100 ml mleka
    olej do smażenia
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    majeranek suszony
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Soczyste mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. smażymy oba na łyżce oleju na złoty kolor. studzimy.
    2. Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem. Zostawiamy do nasiąknięcia.
    3. Mięso mielimy w maszynie (lub prosimy o zmielenie kawałka u rzeźnika). Dodajemy przesmażoną, wystudzoną cebulkę z czosnkiem. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem do smaku oraz łyżeczką suszonego majeranku. Wbijamy jedno jajko. Dodajemy odciśniętą z mleka bułkę.
    4. Wyrabiamy masę. Jest to najważniejsza część przygotowywania kotletów. Aby mielone były naprawdę soczyste dokładnie wyrabiamy masę, uklepujemy dłonią aby ją napowietrzyć. Dodajemy po trochu letnią wodę cały czas wyrabiając. Masa musi być puszysta i dość luźna - na tyle, żeby dało się uformować kotlety.
    5. Formujemy 2-3 okrągłe kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju - po kilka minut z każdej strony, do złotobrązowego koloru.

    Jeśli unikasz smażenia możesz upiec kotlety w piekarniku. Nie panieruj ich wtedy, tylko po uformowaniu połóż na blaszce na papierze do pieczenia i wstaw do gorącego pieca. Piecz ok. 35-50 min w 180 st. termoobieg. Kontroluj upieczenie kotletów poprzez kolor (mają być ciemnozłote) oraz miękkość (upieczone po naciśnięciu nie będą się mocno zapadać).

    Podajemy z puree z ziemniaków z koperkiem i domowymi buraczkami albo gotowaną marchewką z groszkiem.

Porady

Im luźniejsza będzie masa (dzięki dodaniu wody i wyklepaniu masy), tym bardziej soczyste będą kotlety. Jednocześnie musi być możliwość uformowania kotletów, dlatego trzeba mieć wyczucie i dodawać wodę po trochu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować