wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

To wypiek, który bardziej nadaje się na śniadanie czy kolację niż deser. Jesienią częściej sięgamy po drożdżowe, które w połączeniu z kakao czy szklanką mleka jest idealne na osłodę pochmurnych dni. Tym razem dla odmiany wieniec upiekłam z trzema nadzieniami: powidłami, nutellą i masłem orzechowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    50 g drożdży
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    na nadzienie:
    1/2 szklanki powideł śliwkowych
    1/2 szklanki nutelli
    1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Desery Powidła

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól. Zacząć wyrabiać, po chwili dolewając roztopione wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość w roladę. Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować