Warkocz drożdżowy z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Zmielone orzechy włoskie wymieszać z miodem i olejkiem. Składniki kruszonki wymieszać do połaczenia się składników . Do miski przesiać mąkę, pokruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać szczyptę soli do smaku, cukier, zamieszać widelcem. Przykryć miskę lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia roszczynu.
Jajka wybić do kubka,rozkłócić. Masło stopić, przestudzić. Gdy drożdże wyrosną dodać jajka(niewielką część zostawić do posmarowania ciasta),masło, wyrobić jednolite ciasto. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 3 części, rozwałkować na wąskie paski. Na każdym pasku umieścić nadzienie orzechowe, zwinąć ciasto. Zapleść warkocz. Formę natłuścić, ułożyć drożdżowy warkocz, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec na złoty kolor około 35 minut.
Komentarze