Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, zwłaszcza drożdżówki, które lubimy na śniadanie lub podwieczorek.
1 godz. 30 min
Składniki:
550 g mąki + trochę do podsypania
100 ml oleju
1 jajko
250 ml mleka
3,5 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
400 g białego sera w kostce
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru (lub więcej-jak kto woli)
śliwki
na wierzch:
1 rozbełtane jajko
2 łyżki kokosu
Drożdżówki ze śliwkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, drożdże, olej i mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać z jajkiem, cukrem i śmietaną.Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki. Z wyrośniętego ciasta formować kółeczka, nakładać po łyżce sera i kilka połówek śliwek. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kokosem. piec w 200*C około 15-20 minut, aż będą rumiane.
Komentarze