drożdżówki ze śliwkami i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, zwłaszcza drożdżówki, które lubimy na śniadanie lub podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 550 g mąki + trochę do podsypania
    100 ml oleju
    1 jajko
    250 ml mleka
    3,5 łyżeczki suszonych drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    na nadzienie:
    400 g białego sera w kostce
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru (lub więcej-jak kto woli)
    śliwki
    na wierzch:
    1 rozbełtane jajko
    2 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki ze śliwkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, drożdże, olej i mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać z jajkiem, cukrem i śmietaną.Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki. Z wyrośniętego ciasta formować kółeczka, nakładać po łyżce sera i kilka połówek śliwek. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kokosem. piec w 200*C około 15-20 minut, aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kokos Nadzienie Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować