Puchate drożdżówki ze śliwkami

4.49 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Już końcówka sezonu śliwkowego. Proponuję dobrze to wykorzystać i zrobić przepyszne drożdżówki. Proste w wykonaniu, bez długiego wyrabiania, a mimo to na drugi dzień nie czerstwieją (dłużej nie wytrzymały bo zostały zjedzone). Robiłam je w tym roku już dwa razy :) Do koniecznego wypróbowania!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    3 lekko zaokrąglone łyżki cukru
    200 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    50 ml oleju

    ok. 300 g śliwek
    ok. 1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Puchate drożdżówki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2-3 minuty, zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajko, mąkę i olej, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć talerzykiem, ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 2. Śliwki umyć, pokroić w grube paski.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 36x25 cm, pokroić na 8 prostokątów. Na środek każdego z nich układać śliwki, lekko posypać cynamonem. Zlepić końcówki na krótszych bokach, tworząc kształt łódki. Zostawić na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 16 minut. Upieczone drożdżówki można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować