Drożdżówki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i łyżkę cukru rozpuszczamy w 1/2 szkl. ciepłego mleka i mieszamy
z 3 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Jedno jajko rozkłócamy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Mieszamy z resztą mąki i mleka oraz skórką z cytryny. Solimy. Wlewamy rozczyn i roztopione schłodzone masło. Wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3.Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Z ciasta robimy wałek, kroimy na 15 porcji, każdą rozpłaszczamy. Pośrodku kładziemy po śliwce i formujemy bułki. Odstawiamy na 30 minut. Drugie jajko rozkłócamy, smarujemy bułki.
4.Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Posypujemy bułki. Pieczemy
ok. 35 minut w temperaturze 160°C. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze