Drożdżówki ze śliwkami

0 (0 ocen)

:-)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    3 dkg drożdży
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    2 żółtka
    szczypta soli
    300 ml letniego mleka
    1/2 kostki roztopionego i przestudzonego masła
    śliwki węgierki (można użyć innych owoców)

    Kruszonka:
    150 g zimnego masła,
    3/4 szklanki mąki,
    0,5 szklanki cukru,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drozdzowka 1. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, wlać 1/2 szklanki mleka i odstawić na ok. 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie dodać jajko, żółtka, sól, resztę cukru i cukier waniliowy. Dolewając mleko zagnieść dość luźne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Na koniec wlać roztopione masło i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką na godzinę aż powiększy objętość dwukrotnie. Ciasto wyjąć na stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt ok. 1 cm grubości. Kroić ostrym nożem na kwadraty ok. 12x12 cm, po przekątnej kładziemy po 4 połówki śliwek.





  • drożdżówki 2. Przeciwległe brzegi zaciskamy mocno nad śliwkami. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Kruszonka:
    Zagniatamy kruszonkę tworząc grudki.
  • drozdzowki 4. Bułeczki posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 20 minut, lub aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować