Drożdżówki ze śliwkami

0 (0 ocen)

Gdy za oknem buro i ponuro, ja piekę te jesienne drożdżówki. Są pyszne, mają maślany smak, soczyste śliwkowe nadzienie i słodką, chrupiącą kruszonkę. Najlepiej smakują z kubkiem gorącej herbaty. Możemy je zjeść na śniadanie lub deser, zabrać do szkoły na drugie śniadanie.

Składniki:

  • (12 sztuk):
    • CIASTO:
    • 500g mąki pszennej tortowej,
    • 20g świeżych drożdży,
    • 2,5 łyżki cukru,
    • 300ml mleka,
    • 100g masła,
    • 1 jajko,
    • Szczypta soli,
    • KRUSZONKA:
    • ½ szklanki mąki pszennej tortowej,
    • 5 łyżek cukru,
    • 60g masła,
    • DODATKOWO:
    • 500g śliwek węgierek
    • 1 jajko + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki ze śliwkami 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
  • Drożdżówki ze śliwkami 2. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy.
  • Drożdżówki ze śliwkami 3. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.
  • Drożdżówki ze śliwkami 4. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
  • Drożdżówki ze śliwkami 5. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
  • Drożdżówki ze śliwkami 6. Śliwki myjemy i osuszamy. Śliwki dzielimy na pół i usuwamy pestki.
    Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki.
  • Drożdżówki ze śliwkami 7. We wgłębienie wkładamy połówki śliwek, układamy je ciasno. Drożdżówki posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
  • Drożdżówki ze śliwkami 8. KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła wkładamy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować