drożdżówki z serem i borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszyste, delikatne drożdżówki z serem i borówkami. Znikają bardzo szybko więc lepiej zrobić z podwójnej porcji :) Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto :

    500 g mąki pszennej
    250 ml letniego mleka
    2 całe jajka
    30 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
    40 g cukru
    30 g drożdży świeżych
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli


    nadzienie :

    250 g twarogu
    4 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 żółtko
    otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie możemy nie dodawać)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżówki z serem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski lub kubeczka dajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min. aby rozczyn zaczął pracować. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy tak długo aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 4 min. Staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.

    Wszystkie składniki na masę serową mieszamy widelcem, mikserem lub blenderem.

    Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałek i dzielimy na 10 w miarę równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 10 min aby ciasto odpoczęło. Z każdej kulki formujemy drożdżówkę rozciągając ciasto palcami tak aby w środku powstało wgłębienie w kształcie gniazdka. Do środka nakładamy po łyżce masy serowej (można więcej) a na ser borówki. Bułeczki odstawiamy na 15 min do podrośnięcia. Boki można posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać kruszonką. Pieczemy ok 20-23 min w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować