drożdżówki z serem i borówkami

  • wyświetlono: 433 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Puszyste, delikatne drożdżówki z serem i borówkami. Znikają bardzo szybko więc lepiej zrobić z podwójnej porcji :) Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie!

tasty-and-fit
  • 10 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

na ciasto :

500 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
2 całe jajka
30 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
40 g cukru
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli


nadzienie :

250 g twarogu
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie możemy nie dodawać)

Sposób przygotowania przepisu:

drożdżówki z serem i borówkami

  • 1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski lub kubeczka dajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min. aby rozczyn zaczął pracować. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy tak długo aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 4 min. Staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.

    Wszystkie składniki na masę serową mieszamy widelcem, mikserem lub blenderem.

    Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałek i dzielimy na 10 w miarę równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 10 min aby ciasto odpoczęło. Z każdej kulki formujemy drożdżówkę rozciągając ciasto palcami tak aby w środku powstało wgłębienie w kształcie gniazdka. Do środka nakładamy po łyżce masy serowej (można więcej) a na ser borówki. Bułeczki odstawiamy na 15 min do podrośnięcia. Boki można posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać kruszonką. Pieczemy ok 20-23 min w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z serem i jagodami

Dodane przez: benka

Drożdżówki przeplatane z serem i jagodami

Pyszne drożdżówki w kształcie łódeczek.

drożdżówki z jabłkami

Dodane przez: capri

drożdżówki z jabłkami i kruszonką

pyszne domowe drożdżówki :) bardzo...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: słodyczka

Drożdżówki z serem

moje ulubione

Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami

Dodane przez: Jaga85

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdżówki z budyniem można przygotować...

Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

Dodane przez: akrobatka22

Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

Na zewnątrz kruszonką, w środku...

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: aicha1988

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Puszyste bułeczki z budyniem, owocami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE