Drożdżówki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
W ciepłym mleku rozpuścić masło, wystudzić, do mleka dodać żółtka, resztę cukru, cukier z wanilią, sól,zmiksować, dodać rozczyn,dosypać mąkę , dokładnie zmiksować lub chwilę wyrobić ręcznie,odstawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, przez chwilę pougniatać, podzielić na około 24 części, kłaść porcje borówek wymieszanych z cukrem pudrem, formować bułeczki, układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem, piec około 25 minut w 175 *C
3.Po upieczeniu wystudzić, polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze