Drożdżówki z serem

  • wyświetlono: 647 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Najlepsze jeszcze lekko ciepłe :)

Joanna Tokarz
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na 8 sztuk:

500g mąki
50g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
1 jajko
100g roztopionego, przestudzonego masła
50g cukru pudru
Szczypta soli

Nadzienie:
400g twarogu sernikowego
50ml słodkiej, 30% śmietanki
1 żółtko
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo
1 żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z serem

  • 1. Mleko, drożdże i odrobinę cukru mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko, rozczyn i cukier puder. Zagniatamy dłońmi lub mikserem z hakiem, powoli dolewając przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy mikserem ok 5 minut- dłońmi przynajmniej drugie tyle. Zagniecione ciasto przekładamy do czystej, wysmarowanej olejem miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 45 minut.

    W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser- jeśli mamy w kawałku- mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Można też zmiksować z cukrami, śmietanką i żółtkiem w blenderze. Jeśli posiadacie ser wiaderkowy, to pamiętajcie by najpierw rozrobić go z cukrami i żółtkiem, a dopiero później ewentualnie dolewać śmietankę, bo one mają to do siebie, że są znacznie rzadsze niż normalny ser w kostce.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie zagniatamy i wałkujemy dość cienko na prostokąt o wymiarach 60 x 25cm i dzielimy na 8 równych pasów ( każdy powinien mieć ok 8x25cm). Każdy pas nacinamy z jednej strony na 4-5 paseczków na długość ok 10cm.

    Ser porcjujemy na 8 części, tak by wszędzie było (mniej więcej) równo. Nakładamy na ciasto od gładkiej, nie pociętej strony i zwijamy do końca, tak by te cienkie paseczki były na wierzchu i zaplatamy je pod spód drożdżówek. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia pod ściereczką.
    Po ok 30 minutach drożdżówki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut (do zrumienienia). Upieczone drożdżówki przekładamy na kratkę do studzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

budyńśniadaniedrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta jajeczna z serem żółtym i ogórkiem

Dodane przez: Mniam1

Pasta jajeczna z serem żółtym i ogórkiem

Pasta z jajek, sera żółtego i ogórków...

Naleśniki z parówkami ,szynką i serem

Dodane przez: Bożena1960

Naleśniki z parówkami, szynką i serem

Polecam dzisiaj smaczne, szybkie...

Gofry z żółtym serem/serowe

Dodane przez: Di bloguje

Gofry z żółtym serem/serowe

Tym razem chciałabym przedstawić...

Ślimaczki Z Serem I Rodzynkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Ślimaczki Z Serem I Rodzynkami

Zjeść rano taką świeżą, mięciutką...

Placuszki z serem o smaku toffi

Dodane przez: JOANNA 55a

Placuszki z serem o smaku toffi

Został mi ser, którego nikt nie...

Puszyste i delikatne drożdżówki z borówkami i słodką, chrupiącą kruszonką.

Dodane przez: Marta Daszkowska

Puszyste i delikatne drożdżówki z borówkami...

Bułeczki drożdżowe z borówkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE