Drożdżówki z serem

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Najlepsze jeszcze lekko ciepłe :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:

    500g mąki
    50g świeżych drożdży
    250ml ciepłego mleka
    1 jajko
    100g roztopionego, przestudzonego masła
    50g cukru pudru
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    400g twarogu sernikowego
    50ml słodkiej, 30% śmietanki
    1 żółtko
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki cukru

    Dodatkowo
    1 żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek
    Cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Śniadanie

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, drożdże i odrobinę cukru mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko, rozczyn i cukier puder. Zagniatamy dłońmi lub mikserem z hakiem, powoli dolewając przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy mikserem ok 5 minut- dłońmi przynajmniej drugie tyle. Zagniecione ciasto przekładamy do czystej, wysmarowanej olejem miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 45 minut.

    W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser- jeśli mamy w kawałku- mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Można też zmiksować z cukrami, śmietanką i żółtkiem w blenderze. Jeśli posiadacie ser wiaderkowy, to pamiętajcie by najpierw rozrobić go z cukrami i żółtkiem, a dopiero później ewentualnie dolewać śmietankę, bo one mają to do siebie, że są znacznie rzadsze niż normalny ser w kostce.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie zagniatamy i wałkujemy dość cienko na prostokąt o wymiarach 60 x 25cm i dzielimy na 8 równych pasów ( każdy powinien mieć ok 8x25cm). Każdy pas nacinamy z jednej strony na 4-5 paseczków na długość ok 10cm.

    Ser porcjujemy na 8 części, tak by wszędzie było (mniej więcej) równo. Nakładamy na ciasto od gładkiej, nie pociętej strony i zwijamy do końca, tak by te cienkie paseczki były na wierzchu i zaplatamy je pod spód drożdżówek. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia pod ściereczką.
    Po ok 30 minutach drożdżówki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut (do zrumienienia). Upieczone drożdżówki przekładamy na kratkę do studzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować