Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, drożdże i odrobinę cukru mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko, rozczyn i cukier puder. Zagniatamy dłońmi lub mikserem z hakiem, powoli dolewając przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy mikserem ok 5 minut- dłońmi przynajmniej drugie tyle. Zagniecione ciasto przekładamy do czystej, wysmarowanej olejem miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser- jeśli mamy w kawałku- mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Można też zmiksować z cukrami, śmietanką i żółtkiem w blenderze. Jeśli posiadacie ser wiaderkowy, to pamiętajcie by najpierw rozrobić go z cukrami i żółtkiem, a dopiero później ewentualnie dolewać śmietankę, bo one mają to do siebie, że są znacznie rzadsze niż normalny ser w kostce.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie zagniatamy i wałkujemy dość cienko na prostokąt o wymiarach 60 x 25cm i dzielimy na 8 równych pasów ( każdy powinien mieć ok 8x25cm). Każdy pas nacinamy z jednej strony na 4-5 paseczków na długość ok 10cm.
Ser porcjujemy na 8 części, tak by wszędzie było (mniej więcej) równo. Nakładamy na ciasto od gładkiej, nie pociętej strony i zwijamy do końca, tak by te cienkie paseczki były na wierzchu i zaplatamy je pod spód drożdżówek. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia pod ściereczką.
Po ok 30 minutach drożdżówki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut (do zrumienienia). Upieczone drożdżówki przekładamy na kratkę do studzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze