drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moje ulubione! W dzieciństwie często kupowane w drodze do szkoły. Pyszne, słodkie, pełne maku i bakalii, idealne do pracy, szkoły, na śniadanie, do kawy/herbaty czy na podwieczorek. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    400g mąki
    2 jajka
    50g cukru
    2 cukry waniliowe
    42 g drożdży (1 mała kostka)
    175 ml mleka
    50g rozpuszczonego masła

    NADZIENIE:
    350g suchego maku
    600ml gorącego mleka
    3 łyżki miodu
    100g masła
    garść rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

    lub 450g gotowej masy makowej ulubionej firmy

    + 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Przekąski

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MAK: mak płuczemy, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 35-40 minut. Gdy wystygnie mielimy go przez maszynkę do mięsa trzy razy – sitko z najmniejszymi oczkami. W garnku topimy masło, dodajmy miód oraz bakalie. Smażymy przez chwilę i dodajemy przemielony mak. Smażymy często mieszając ok. 20 minut. Studzimy.
  • 2. CIASTO: Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać skórkę z pomarańczy i roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Gdy nasze ciasto zostało ponownie wyrobione, rozwałkowujemy je na duże prostokąt, wykładamy masę makową i dokładnie rozprowadzamy ją po całym cieście, zostawiamy ok 5 cm ciasta na końcu. Ciasto zwijamy na ciasną roladę, pozostawiony kawałek ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, aby się dobrze skleiło. Gotową roladę, układamy sklejeniem do dołu, posypujemy mąką i delikatnie spłaszczamy dłońmi, kroimy na 12 kawałków, każdy kawałek przy pomocy drewnianej łyżki, formujemy na drożdżówki.
  • 3. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować