drożdżówki z makiem

  • wyświetlono: 169 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Moje ulubione! W dzieciństwie często kupowane w drodze do szkoły. Pyszne, słodkie, pełne maku i bakalii, idealne do pracy, szkoły, na śniadanie, do kawy/herbaty czy na podwieczorek. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe.

SłodkiZapachMalin
  • 12 porcje
  • 35min
  • Średni

Składniki

CIASTO:
400g mąki
2 jajka
50g cukru
2 cukry waniliowe
42 g drożdży (1 mała kostka)
175 ml mleka
50g rozpuszczonego masła

NADZIENIE:
350g suchego maku
600ml gorącego mleka
3 łyżki miodu
100g masła
garść rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

lub 450g gotowej masy makowej ulubionej firmy

+ 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

drożdżówki z makiem

  • 1. MAK: mak płuczemy, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 35-40 minut. Gdy wystygnie mielimy go przez maszynkę do mięsa trzy razy – sitko z najmniejszymi oczkami. W garnku topimy masło, dodajmy miód oraz bakalie. Smażymy przez chwilę i dodajemy przemielony mak. Smażymy często mieszając ok. 20 minut. Studzimy.
  • 2. CIASTO: Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać skórkę z pomarańczy i roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Gdy nasze ciasto zostało ponownie wyrobione, rozwałkowujemy je na duże prostokąt, wykładamy masę makową i dokładnie rozprowadzamy ją po całym cieście, zostawiamy ok 5 cm ciasta na końcu. Ciasto zwijamy na ciasną roladę, pozostawiony kawałek ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, aby się dobrze skleiło. Gotową roladę, układamy sklejeniem do dołu, posypujemy mąką i delikatnie spłaszczamy dłońmi, kroimy na 12 kawałków, każdy kawałek przy pomocy drewnianej łyżki, formujemy na drożdżówki.
  • 3. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makdrożdzówkidrożdżówki z makiem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki mięsne z dipem czosnkowym

Dodane przez: Violetka76

Faworki mięsne z dipem czosnkowym

Mięso z piersi kurczaka smażone...

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Dodane przez: AnetaJ

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Wydaje mi się, że kuchnię resztkową...

Roladki

Dodane przez: maalikaa

Roladki z cukinii z kurczakiem

Dziś polecam fajną sezonową przystawkę,...

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: Annie_Ka

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki smakują znakomicie zarówno...

Galareta z kurczaka

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Galareta z kurczaka

Zostają Wam udka z rosołu? Nic...

placuszki

Dodane przez: Habibi Chi

Błyskawiczne placuszki z cukinią

Szybkie i proste w przygotowaniu,...