Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Wyrośnięty rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę (do podwojenia objętości).
3. Krótko zagniatamy ciasto i dzielimy na dziewięć części. Z każdej części formujemy okrągłą bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
4. Za pomocą dna szklanki w każdej bułce robimy zagłębienie. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułki i w zagłębieniach umieszczamy wydrylowane czereśnie wymieszane z cukrem.
5. Robimy kruszonkę z miękkiego masła, mąki i cukru. Posypujemy nią bułki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180°C przez 20 minut.
Komentarze