Drożdżówki z czereśniami i kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Drożdżówki pachnące latem pełne smacznych dojrzałych owoców obsypanych kruszonką doskonale smakują zarówno ze świeżych, jak i mrożonych czereśni.

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ciasto:
    40 g roztopionego masła
    2 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 szklanki mąki
    35 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    szczypta soli
    • nadzienie:
    400 g czereśni
    2 łyżki cukru
    • na kruszonkę:
    ok. 4 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    8 łyżek mąki
    • dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

    2. Wyrośnięty rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę (do podwojenia objętości).

    3. Krótko zagniatamy ciasto i dzielimy na dziewięć części. Z każdej części formujemy okrągłą bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

    4. Za pomocą dna szklanki w każdej bułce robimy zagłębienie. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułki i w zagłębieniach umieszczamy wydrylowane czereśnie wymieszane z cukrem.

    5. Robimy kruszonkę z miękkiego masła, mąki i cukru. Posypujemy nią bułki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180°C przez 20 minut.

Porady

Mrożone czereśnie musimy najpierw rozmrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czereśnie Drożdże Mrożonki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować