Drożdżówki z czereśniami,serem i kruszonką

wyświetlono: 83 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Nie ma jak domowe drożdżówki - są najlepsze .
Sezon na czereśnie trwa ,więc to te owoce wykorzystałam . Połączenie ich z nadzieniem serowym i kruszonką wyszło genialnie .
Są bardzo łatwe do zrobienia.

opublikowany: 30.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    szklanka mleka
    50 g świeżych drożdży
    100 g cukru kryształu
    1 cukier waniliowy

    500 g mąki
    100 g roztopionego i zimnego masła
    szczypta soli
    2 jajka

    Nadzienie serowe:
    250 g twarogu
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    3-4 łyżki cukru kryształu

    Kruszonka:

    50 g masła
    50 g cukru kryształu
    100 g mąki pszennej

    Dodatkowo:
    ok 400 g czereśni bez pestek
    mięta do dekoracji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Drożdżówki z czereśniami,serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w cukrach ciepłym mleku .Odstawić na 15 minut .
    Po tym czasie dodać mąkę ,sól ,jajka i zimne roztopione masło .
    Zarobić . Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut .
    Jeśli ciasto wydaje nam się za rzadkie i za bardzo się klei ,to trzeba dosypać mąki i jeszcze raz zarobić .
  • 2. Gdy ciasto będzie rosło ,robimy nadzienie serowe .
    Twaróg ,cukry i żółtko mieszamy razem - ja zrobiłam to za pomocą widelca .
  • 3. Kruszonka :
    Do miski wsypujemy cukier ,mąkę i dodajemy masła. Łączymy ze sobą ,powinna nam wyjść sypka .
  • Drożdżówki z czereśniami, serem i kruszonką 4. Wyrośnięte ciasta dzielimy na 4 części .
    Wałkujemy nie za cienko i za pomocą np miseczki wykrawamy kółka .
    Układamy je na papierze do pieczenia do nie dużych odstępach i odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut .
  • Drożdżówki z czereśniami, serem i kruszonką 5. Po tym czasie w każdym kółku robimy wgłębienie za pomocą dna szklanki lub kubka .
    Do każdej dziurki dajemy ser ,na to czereśnie i zasypujemy kruszonką .
  • Drożdżówki z czereśniami, serem i kruszonką 6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut .
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE