Nie ma jak domowe drożdżówki - są najlepsze .
Sezon na czereśnie trwa ,więc to te owoce wykorzystałam . Połączenie ich z nadzieniem serowym i kruszonką wyszło genialnie .
Są bardzo łatwe do zrobienia.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru kryształu
1 cukier waniliowy
500 g mąki
100 g roztopionego i zimnego masła
szczypta soli
2 jajka
Drożdżówki z czereśniami,serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w cukrach ciepłym mleku .Odstawić na 15 minut .
Po tym czasie dodać mąkę ,sól ,jajka i zimne roztopione masło .
Zarobić . Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut .
Jeśli ciasto wydaje nam się za rzadkie i za bardzo się klei ,to trzeba dosypać mąki i jeszcze raz zarobić .
2.Gdy ciasto będzie rosło ,robimy nadzienie serowe .
Twaróg ,cukry i żółtko mieszamy razem - ja zrobiłam to za pomocą widelca .
3.Kruszonka :
Do miski wsypujemy cukier ,mąkę i dodajemy masła. Łączymy ze sobą ,powinna nam wyjść sypka .
4.Wyrośnięte ciasta dzielimy na 4 części .
Wałkujemy nie za cienko i za pomocą np miseczki wykrawamy kółka .
Układamy je na papierze do pieczenia do nie dużych odstępach i odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut .
5.Po tym czasie w każdym kółku robimy wgłębienie za pomocą dna szklanki lub kubka .
Do każdej dziurki dajemy ser ,na to czereśnie i zasypujemy kruszonką .
6.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut .
Komentarze