Gdy sezon na czereśnie jeszcze trwa, doskonałym pomysłem jest zrobienie drożdżówek z czereśniami i kruszonką. Ten zapach drożdżowego ciasta, który roznosi się po całym domu ... mmm
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki
2 jajka
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
Drożdżówki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajka, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Drylujemy czereśnie, nadziewamy nimi bułeczki Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.
Komentarze