Drożdżówki z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy sezon na czereśnie jeszcze trwa, doskonałym pomysłem jest zrobienie drożdżówek z czereśniami i kruszonką. Ten zapach drożdżowego ciasta, który roznosi się po całym domu ... mmm

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g drożdży
    150 ml ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    ok. 300 g mąki
    2 jajka
    1/4 szkl. oleju
    szczypta soli

    Kruszonka:
    4 łyżki masła,
    4 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki,
    2 łyżki wiórek kokosowych

    Nadzienie:
    czereśnie

    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżówki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drozdzówki 1. Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajka, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Drylujemy czereśnie, nadziewamy nimi bułeczki Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować